Δηκφα Προοδευτική Ηνωμένου Βασιλείου

About Δηκφα Προοδευτική Ηνωμένου Βασιλείου

Η Προοδευτική Κ. Φ στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί την παράταξη των Κυπριών φοιτητών.

Δηκφα Προοδευτική Ηνωμένου Βασιλείου Description

Η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών, είναι η παράταξη της Αριστεράς στο κυπριακό φοιτητικό κίνημα. Η Προοδευτική Κίνηση, δημιούργημα της ανάγκης για οργανωμένο αγώνα στο φοιτητικό κίνημα, ιδρύθηκε τον Οκτώβρη του 1974 στην Αθήνα, από μια ομάδα δημοκρατικών και προοδευτικών φοιτητών, που συμμετείχαν στον αντιδικτατορικό αγώνα. Την περίοδο αυτή, μέσα στο κυπριακό φοιτητικό κίνημα κυριαρχούσαν ακόμα τα φασιστικά στοιχεία. Αυτοί δηλαδή που λίγο πριν είχαν συνεργαστεί με τη δικτατορία για τη φίμωση του φοιτητικού κινήματος και στη συνέχεια για το ξεπούλημα της πατρίδας μας. Η αμετάθετη ανάγκη για εκδημοκρατισμό του φοιτητικού κινήματος μαζί με την ανάγκη μιας προοδευτικής δύναμης που να πρωτοπορεί στη διεκδίκηση των φοιτητικών αιτημάτων, ήταν αυτά που οδήγησαν 40 χρόνια πριν στην ίδρυση της Προοδευτικής.

H παράταξη της Αριστεράς, συνάντησε τη λυσσαλέα αντίδραση των εθνικιστικών δυνάμεων του φοιτητικού κινήματος και όχι μόνο άντεξε, αλλά σύντομα απέκτησε μαζικό χαρακτήρα. Η Προοδευτική σήμερα αγκαλιάζεται από χιλιάδες φοιτητές σε όλους τους χώρους σπουδών σε Κύπρο, Ελλάδα, Αγγλία και Ευρώπη που την αναδεικνύουν τις τελευταίες έξι χρονιές σταθερά πρώτη δύναμη αφού καθιερώθηκε ως η παράταξη που αγωνίζεται δίπλα στο φοιτητή με σθένος για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του και προάσπιση των κεκτημένων του.

Η πλατιά κινηματική της δράση, απευθύνεται σε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς φοιτητές που νοιάζονται για το μέλλον της Κύπρου και του Λαού της, που πιστεύουν στη δυναμική διεκδίκηση των φοιτητικών αιτημάτων, που έχουν οράματα για την κοινωνία και τον κόσμο.

Οι πολύμορφες δραστηριότητες της Προοδευτικής στο μέτωπο της επανένωσης, στη διεκδίκηση των φοιτητικών αιτημάτων και στην πολιτιστική δημιουργία, αγκαλιάζουν και αγκαλιάζονται από τους φοιτητές ολόχρονα. Ο δρόμος για τις κατακτήσεις και τα μεγάλα οράματα της Αριστεράς είναι η οργανωμένη πάλη των εργαζομένων και της νεολαίας.

Επίκεντρο της αριστερής ιδεολογίας είναι ο άνθρωπος και τα προβλήματα του και στόχος της η αμφισβήτηση κάθε συντηρητικού κατεστημένου και η συνεχής προσπάθεια για μια ποιοτικά καλύτερη κοινωνία.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός, ότι οι θέσεις της Προοδευτικής που είναι και η εφαρμογή στην πράξη της ιδεολογίας μας, είναι ταυτόσημες με την πρόοδο του φοιτητικού κινήματος και του λαού μας.

Έχουμε ως οδηγό μας τη θέση ότι ο δρόμος των φοιτητών και της νεολαίας, είναι ο δρόμος της εργατιάς, των ανθρώπων του μόχθου και της προοδευτικής διανόησης. Η προσπάθεια ορισμένων να μας συνδέσουν με το ΑΚΕΛ και την ΕΔΟΝ δεν έχει νόημα, αφού αυτό το λέμε εμείς οι ίδιοι με περηφάνια: Είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι του Λαϊκού Κινήματος της Αριστεράς στην Κύπρο και δίνουμε τις μάχες μαζί με το Κόμμα του Λαού.

Η Προοδευτική από την ίδρυση της, καταξιώθηκε στις συνειδήσεις των φοιτητών ως η παράταξη που εκφράζει γνήσια κι έμπρακτα το αίτημα της για δικαίωμα στη μόρφωση και στη δουλειά. Η σταθερή μας επιδίωξη είναι ένα φοιτητικό κίνημα ενωμένο σε στόχους και αρχές, μαζικό στη βάση, διεκδικητικό, με αιτήματα που έχουν στο επίκεντρο το νέο και τις ανάγκες του. Ταυτόχρονα αποτελεί το μεγάλο πόλο της δημοκρατίας και της διεκδίκησης κι εκφράζει τον άμεσο στόχο της επανένωσης της Κύπρου.

Reviews

User

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους φοιτητές ότι το National Federation of Cypriots in the UK προτίθεται να προσφέρει δωρεάν μεταφορά σε φοιτητές για να παρευρεθούν στη διαμαρτυρία καταδίκης της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτος στις 15 του Νοέμβρη του 1983. H διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί στις 15 του Νοέμβρη στις 18:00 έξω από την Τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο. Το Federation προσφέρει να πληρώσει λεωφορείο για τη μετακίνηση των φοιτητών εάν μαζευτούν το λιγότερο 12 φοιτητές από την ίδια πόλη. Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν η οργανωμένη παροικία, αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας, Societies κυπρίων φοιτητών, η ΕΦΕΚ Η.Β και φοιτητικές παρατάξεις. Όποιος ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει μαζί μας στο 07548853751.

User

Μετά και την χθεσινή συνάντηση της ΠΟΦΕΝ με λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας, διαφάνηκε για ακόμη μια φορά ότι τα πολυετή πλέον αιτήματα του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος για να καταστεί η Κρατική Φοιτητική Μέριμνα επαρκής, μπαίνουν ξανά στο περιθώριο.

User

28 Οκτωβρίου 1940 - Ζήτω το "ΟΧΙ" του ελληνικού Λαού
Στις 28 Οκτωβρίου ακούστηκε το πρώτο "ΟΧΙ" από τον δικτάτορα Μεταξά στον τότε πρέσβη της Ιταλίας Εμανουέλε Γκράτσι, όταν αυτός του έδωσε το τελεσίγραφο εκ μέρους της φασιστικής Ιταλικής κυβέρνησης. Απαίτηση τους ήταν να της παραχωρήσει η Ελλαδα, την ελεύθερη διακίνηση των ιταλικών στρατευμάτων, μέσα από τα εδάφη της. Το πραγματικό "ΟΧΙ" όμως ήρθε μέσα από τους αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού Λαού, ενός Λαού που από τ...ην πρώτη στιγμή ρίχτηκε ενάντια στον ντόπιο και ξένο φασισμό. "Alors, c'est la guerre!", που αποδίδεται στην ελληνική γλώσσα ως "Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμος!" ήταν η φράση που σηματοδότησε την αρχή του πολέμου για την Ελλάδα αλλά και την ένταξή της στις συμμαχικές δυνάμεις στον πόλεμο εναντίων της φασιστικής Ιταλίας και ναζιστικής Γερμανίας.
Ακολούθησαν και άλλα ΟΧΙ κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από τον ελληνικό λαό. Όταν η Γερμανία μπήκε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941 ο ελληνικός Λαός αντιστάθηκε όπως μόνο αυτός ξέρει. Ακόμα και όταν τα γερμανικά στρατεύματα μέχρι τα τέλη Μαΐου του 1941 είχαν υποτάξει το σύνολο της χώρας, η Ελλάδα συνέχιζε να λέει ΟΧΙ στον χιτλεροφασισμό, ΟΧΙ στον ναζισμό και εξακολουθούσε να αγωνίζεται εναντίων τους, οργανώνοντας αντικατοχικές και αντάρτικες ομάδες. Στις 27 Σεπτεμβρίου 1941 ιδρύεται η μεγαλύτερη αντιστασιακή ομάδα κατά των κατακτητών, το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) με τη συνεργασία των κομμάτων: Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδος, Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας, Αγροτικό Κόμμα Ελλάδος. Το Φεβρουάριο του 1942, η κεντρική επιτροπή του ΕΑΜ αποφασίζει πρώτη, την ίδρυση ένοπλων ανταρτικών σωμάτων, στα οποία δόθηκε η ονομασία Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (ΕΛΑΣ). Επικεφαλής τους ορίστηκε ο Θανάσης Κλάρας, στέλεχος του ΚΚΕ, ο οποίος έλαβε αμέσως το ψευδώνυμο Άρης Βελουχιώτης.
Αυτό που μας μένει και τιμούμε, ανορθόδοξα από άλλες χώρες οι οποίες γιορτάζουν το τέλος των πολέμων, είναι το ότι η μικρή Ελλάδα τόλμησε και αψήφησε τις δυνάμεις της φασιστικής Ιταλίας. Ακόμη και κάτω από την ολοκληρωτική κατοχή της από την ναζιστική Γερμανία, συνέχισε να αγωνίζεται ακούραστα κατά του φασιστικού καθεστώτος που επέβαλλε η Γερμανία και να αντιστέκεται σε αυτό. Έδωσε με αυτό τον τρόπο ένα υπέρλαμπρο παράδειγμα στις μελλοντικές γενιές, να μην καθησυχάζονται στιγμή και να παλεύουν συνεχώς, για να στείλουν το Φασισμό στο χρονοντούλαπο της ιστορίας μια για πάντα.
See More

User

Ακολουθήστε μας τώρα και στο Instagram και ενημερωθείτε άμεσα για εκδηλώσεις και την δράση της παράταξης μας, την Φοιτητική Χορηγία, την Ε.Φ.Ε.Κ. ΗΒ, το Brexit, και όλα όσα αφορούν τους φοιτητές στο Ηνωμένο Βασιλείο.
#proodeftikiuk #followus #instagram
Ακολουθήστε το link:... https://instagram.com/proodeftikiuk?igshi d=1usfd1a20gzub
See More

User

|Πρόσθετα δικαιολογητικά για εκκρεμούσες αιτήσεις Φοιτητικής χορηγίας|
Συμφοιτήτριες/τες, σας ενημερώνουμε ότι η Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας (ΥΦΜ) του Υπουργείου Παιδείας, καλεί όσους αιτητές των οποίων η αίτησή τους για φοιτητική χορηγία εκκρεμεί, να προσκομίσουν στην ΥΦΜ, μέχρι τις 8 Νοεμβρίου 2019, τα πρόσθετα δικαιολογητικά/βεβαιώ σεις που τους ζητήθηκαν, ώστε να γίνει δυνατή η εξέταση της αίτησή τους.
*μετά τις 8 Νοεμβρίου 2019, όλες οι εκκρεμούσες αιτήσεις δεν θα εξετά...ζονται και οι ενδιαφερόμενοι θα πάρουν απορριπτική απάντηση
Πληροφορίες: 22377315
#unihelp2019 #foititikimerimna #proodeftiki #CYPRUS
See More

User

Το Σάββατο 19/10, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 1η Γενική Συνέλευση της χρονιάς στο Λονδίνο. Στην Συνέλευση παρευρέθηκε το μέλος της Κεντρικής Γραμματείας της ΕΔΟΝ Χρυσόστομος Παναγή, ο οποίος μας ενημέρωσε για την πολιτική επικαιρότητα. Συζητήσαμε τις εξελίξεις σχετικά με την Τουρκική εισβολή στην Συρία αλλά και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Καθήκον μας είναι να υπενθυμίζουμε στον φοιτητόκοσμο ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και ότι θα πρέπει να βρεθεί ...μια λύση στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας το συντομότερο δυνατόν πριν να είναι πολύ αργά.
Συζητήσαμε επίσης για την κατάσταση της οικονομίας και την διαχείριση της από την Κυβέρνηση. Οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί σε γελοία νούμερα και ο κόσμος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει με τους χαμηλούς μισθούς. Την ίδια ώρα η Κύπρος διασύρεται διεθνώς από τη βιομηχανία έκδοσης χρυσών διαβατηρίων ενώ στα ερωτήματα των διεθνών οργανισμών για την καταπολέμηση της διαφθοράς οι Κυβερνώντες δεν απαντούν. Συχνό φαινόμενο βέβαια αφού έχουν αφήσει αναπάντητα και τα ερωτήματα για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με το οποίο εμπλεκόταν το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στη συνέχεια, αναλύσαμε τη δράση μας στην Ε.Φ.Ε.Κ. Η.Β και πως θα συνεχίσουμε την προσπάθεια υλοποίησης των προτάσεων μας έτσι ώστε το εκφραστικό όργανο των φοιτητών να αποκτήσει συνδικαλιστικό περιεχόμενο και όχι μόνο ψυχαγωγικό. Προκειμένου ο σύλλογος να γίνει διεκδικητικός και να διευρύνει τα φοιτητικά κεκτημένα και δικαιώματα χρειάζεται μια ισχυρή Προοδευτική. Καλούμε τους συμφοιτητές μας να συμπορευτούν μαζί μας αφού με την βοήθεια και την δύναμη που μας δίνουν ενδυναμώνουμε τους αγώνες μας για επανένωση του νησιού μας και για ένα διεκδικητικό φοιτητικό κίνημα. Γραφείο Τύπου 21/10/2019
See More

User

«Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας».
Στις 22 Δεκεμβρίου το 1992 στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ ανακηρύχτηκε η 17η Οκτωβρίου ως «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας».
Τι να πεις κανείς για αυτή τη μέρα. Εν έτη 2019 που η ανθρωπότητα έχει απίστευτες παραγωγικές δυνατότητες, που η τεχνολογία έχει φτάσει σε απίστευτα επίπεδα υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.
... • 1 στα 5 παιδιά ή 385 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας (Unicef) • οι 26 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη κατέχουν 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια – όσο δηλαδή κατέχουν συνολικά 3,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι (Oxfam).
Την ίδια στιγμή που παράγεται άφθονος πλούτος για να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του πλανήτη, τον καρπώνονται οι λίγοι, με τους πολλούς να ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε η φτώχεια, η ανεργία, οι άστεγοι δεν μπορούν να εξαλειφθούν από τη στιγμή που η κινητήρια δύναμη του συστήματος είναι το κέρδος και όχι οι ανάγκες του λαού.
Ακόμα και εντός ΕΕ, 109,2 εκατομμύρια άνθρωποι, ή 21.7% των Ευρωπαίων πολιτών βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ενώ στη Κύπρο το ποσοστό βρίσκεται στο 24% (Eurostat, 2018).
Για να ελπίζουμε κάποτε στη μέρα που η φτώχεια θα έχει εξαλειφθεί θα πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην εκμετάλλευση του καπιταλιστικού συστήματος που την γεννά. Η φτώχεια δεν εξαλείφεται με φιλανθρωπία. Η φτώχεια μπορεί να εξαλειφθεί με τους μελλοντικούς αγώνες των λαών έτσι ώστε οι ισχυροί του σήμερα, να γίνουν οι αδύνατοι του αύριο, και να φέρουν οι λαοί τον κόσμο στα μέτρα τους. Στα μέτρα της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης, του Διεθνισμού όπου ο καθένας θα έχει τα βασικά αγαθά και η φτώχεια θα ανήκει στο παρελθόν.
Μορφωτικό Γραφείο 17/10/2019
See More

User

16/10/1968 - Όταν η Μαύρη Δύναμη σήκωσε τις γροθιές της
Ήταν 16 Οκτωβρίου 1968 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Μεξικό πλησίαζαν στον τερματισμό τους. Το 1968 ήταν μια χρονιά έντονης πολιτικής διαταραχής, αφού οι "Μαύροι Πάνθηρες" μάχονταν για τα δικαιώματα των μαύρων των Η.Π.Α. Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών, οι αγώνες φιλοξενήθηκαν σε χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ένα από τα πολλά γεγονότα ήταν επίσης η πρώτη συμμετοχή των χωρισμένων Γερμανών ως Ανατολική και Δυτι...κή Γερμανία. Μέσα από όλα αυτά τα συμβάντα έμελλε να σημαδευτεί ένα από τα πιο μεγάλα και σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα στην ιστορία του αθλητισμού.
Στην τελετή βράβευσης των Αγώνων για τα 200 μέτρα sprint, οι Αμερικανοί Τόμι Σμίθ και Τζον Κάρλος ανέβηκαν στο βάθρο ξυπόλητοι ως ένδειξη της φτώχιας τους και κατά την ανάκρουση του Ύμνου των Η.Π.Α (The Star-Spangled Banner) οι δύο αθλητές φορώντας μαύρα γάντια, ύψωσαν συμβολικά τη γροθιά τους. Το κίνητρό τους ήταν να ακουστεί η φωνή των Αφροαμερικανών στην Αμερικανική κοινωνία καταδικάζοντας τον ρατσισμό και τη μεροληψία που επικρατούσε. Παρ' όλη τη μη υποστηρικτική αντίδραση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας, οι Τόμι Σμίθ και Τζον Κάρλος επικρατούν σύμβολα για σημερινούς αθλητές που αντιστέκονται στον ρατσισμό, όπως ο Κόλιν Κάπερνικ αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο. Ο λευκός αθλητής, Πίτερ Νόρμαν, Αυστραλός στην καταγωγή, για να δείξει την υποστήριξή του προς τους συναγωνιστές του, φορούσε κονκάρδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στο τέλος και οι τρεις αθλητές τιμωρήθηκαν για τις πράξεις τους. Συγκεκριμένα, οι δύο μαύροι αθλητές αποβλήθηκαν άμεσα από την Ολυμπιακή Ομάδα και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από το Ολυμπιακό Χωριό. Ο Πίτερ Νόρμαν έλαβε προειδοποίηση από τον τότε αρχηγό της αποστολής, ενώ δεν περιλήφθηκε στην Ολυμπιακή ομάδας της Αυστραλίας το 1972 στο Μόναχο, για αυτή του την κίνηση, παρ' ότι είχε εξασφαλίσει την πρόκριση. Χαρακτηριστικό γεγονός αποτελεί, ότι το 2006 οι δύο Αμερικανοί αθλητές κουβάλησαν το φέρετρο του Νόρμαν στην κηδεία του, ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης.
Με αυτό τον τρόπο η Μαύρη Δύναμη πέρασε στην ιστορία, για να θυμίζει στην ανθρωπότητα πως ο ρατσισμός μπορεί με επιμονή και θέληση να νικηθεί.
Μορφωτικό Γραφείο 16/10/2019
See More

User

ΤΣΑΡΛΙ ΤΣΑΠΛΙΝ - Ταινία "Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΚΤΑΤΩΡ"
Σαν σήμερα, 15η Οκτωβρίου 1940, γίνεται η πρώτη προβολή της αμερικανικής πολιτικής κωμικής ταινία Ο Μεγάλος Δικτάτωρ (πρωτότυπος τίτλος: The Great Dictator) σε σκηνοθεσία, σενάριο και παραγωγή του Τσάρλι Τσάπλιν. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο ίδιος και μάλιστα αυτή ήταν και η πρώτη του καθαρά ομιλούσα ταινία. Ο Τσάρλι Τσάπλιν μέσα από την ταινία του κάνει κριτική στα ολοκληρωτικά καθεστώτα του ναζισμού και του φασισμού, σατιρίζοντας... έμμεσα, τόσο τον Αδόλφο Χίτλερ, όσο και τον Μπενίτο Μουσολίνι.
Ο Μεγάλος Δικτάτωρ ήταν η εμπορικώς πιο επιτυχημένη ταινία του Τσάπλιν, η χαρακτηρίζεται ως ακόμα ένα αριστουργηματικό δημιούργημα του, θέτοντας υποψηφιότητα μάλιστα για πέντε Όσκαρ. Όπως ήταν λογικό, δημιούργησε πολλές αντιδράσεις και συζητήσεις την τότε εποχή και λογοκρίθηκε όσο καμία άλλη στον κινηματογράφο. Η ταινία είναι εξαιρετικά σημαντική και από ιστορικής πλευράς. Ο Chaplin αισθανόμενος την ανάγκη να γυρίσει ένα φιλμ το οποίο θα καυτηριάζει τις ναζιστικές ιδέες και τις ασαφείς -ως εκείνη την χρονική στιγμή- προθέσεις του παρανοϊκού Γερμανού δικτάτορα, αποδεικνύει ότι διέθετε μία τρομακτική οξυδέρκεια, που τον βοήθησε να ερμηνεύσει τις τρέχουσες ιστορικές παραμέτρους, πριν ακόμη η φρίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ξεδιπλωθεί στα μάτια του. Αν σκεφτεί κανείς ότι ο Chaplin ξεκίνησε τις προετοιμασίες των γυρισμάτων το 1937 όταν ο Χίτλερ δεν είχε καν εισβάλλει στην Πολωνία, αυτή του η ικανότητα μοιάζει σχεδόν προφητική!
Η φρικαλεότητα που γνώρισε η ανθρωπότητα εκ των υστέρων, κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, συγκλόνισε τον μεγάλο δημιουργό που φρόντισε να τονίσει ότι αν ήξερε τι θα επακολουθήσει της κήρυξής του, ποτέ δεν θα γυρνούσε την ταινία. Ευτυχώς δεν ήταν σε θέση να ξέρει. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τους Χίτλερ έκαναν το στρατόπεδο συγκέντρωσης της ταινίας να μοιάζει με βόλτα στο πάρκο. Η πραγματικότητα ξεπέρασε την φαντασία και αυτό ίσως μας κάνει να βλέπουμε αυτό το αριστούργημα πάντα με ένα παγωμένο, πικρό χαμόγελο. Ως ΔΗΚΦΑ Προοδευτική θεωρούμε καθήκον μας να τιμούμε προσωπικότητες του παγκοσμίου στερεώματος οι οποίοι, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, αντιπάλεψαν τον φασισμό, θυσιάζοντας το όποιο προσωπικό τους κόστος.
Μορφωτικό Γραφείο 15/10/2019
See More

User

Ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα, γνωστός ως "Τσε", δολοφονήθηκε στην Βολιβία, στις 9 Οκτωβρίου του 1967, από τους πράκτορες της CIA. Στην Βολιβία βρέθηκε για επεκτείνει την επαναστατική δραστηριότητα και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και για την ρήξη του φασιστικού καθεστώτος της χώρας. Προερχόμενος από μια οικογένεια της Αργεντίνικης Ολιγαρχίας, ο Τσε, είχε συναναστροφή από μικρός με παιδιά πιο χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων. Ενώ είχε έντονη ενασχόληση με την λογοτεχνία ...και την φιλοσοφία, ένα ιατρικό επεισόδιο της γιαγιάς του, τον επηρέασε σε βαθμό που ολοκλήρωσε την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες.
Μετά από επικοινωνία με τον αδελφό του Φιντέλ Κάστρο, Ραούλ, και πεπεισμένος για τις προθέσεις των Κουβανών επαναστατών, εντάχθηκε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου, που στόχο είχε την ανατροπή του Δικτάτορα Μπατίστα. Η επιτυχημένη του δράση κατά την διάρκεια της Κουβανέζικης Επανάστασης αλλά και για την εδραίωση του σοσιαλισμού στη χώρα, που καθιέρωσε ένα δωρεάν σύστημα υγείας και εξασφάλισε και δωρεάν παιδεία σε όλους, τον έκανε γνωστό ανά το παγκόσμιο. Ο Κομαντάντε αποτέλεσε αρχηγός του Τμήματος Εκπαίδευσης των Ένοπλων Δυνάμεων, διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας της Κούβας, επικεφαλής διπλωματικών αποστολών, αλλά και Υπουργός Βιομηχανίας.
Γνωστή είναι και η ομιλία του στη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ το 1964, όπου ωσάν εκπρόσωπος της Κούβας, ξεγύμνωσε με την ομιλία του, την ιμπεριαλιστική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και την αναγκαιότητα συνέχισης της οικοδόμησης του Σοσιαλισμού. Το 1965 αποφασίζει να αποχωρήσει από την Κούβα, για να συμμετάσχει στον απελευθερωτικό αγώνα του λαού του Κονγκό της Αφρικής, στον αδύναμο κρίκο του Ιμπεριαλισμού καθώς έλεγε: "Νομίζω ότι εξεπλήρωσα το καθήκον μου απέναντι στην κουβανέζικη επανάσταση… Τώρα, άλλες χώρες του κόσμου έχουν ανάγκη των ταπεινών προσπαθειών μου. Επαναλαμβάνω ότι απαλλάσσω την Κούβα από κάθε ευθύνη εκτός από εκείνη που πηγάζει από το παράδειγμά της…".
Ο Τσε Γκεβάρα αποτελεί παγκόσμιο επαναστατικό σύμβολο, που λειτουργούσε στις αρχές του Μαρξισμού - Λενινισμού και που είχε σκοπό τον ταξικό αγώνα για Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό και την κατάργηση εκμετάλλευσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι αγώνες αποτελούν φάρο για όλους όσους ζητούν και παλεύουν για έναν πιο δίκαιο κόσμο και που έχουν για οδηγό: "Μέχρι την νίκη - για πάντα!" Hasta la Victoria Sempre
Μορφωτικό Γραφείο 9/10/2019
See More

User

Σαν σήμερα, γεννήθηκε ο μεγάλος ηγέτης της εργατικής τάξης της Κύπρου, ένας από τους μακροβιότερους βουλευτές και λαϊκούς αγωνιστές, πρωταγωνιστής της πολιτικής ζωής του τόπου μας για δεκαετίες. Ένας κομμουνιστής που έδωσε τη ζωή του στους αγώνες για τους εργαζόμενους, στην ταξική κι αντι-ιμπεριαλιστική πάλη και στον πόλεμο κατά του φασισμού.Ο Εζεκίας Παπαιωάννου για 40 χρόνια σφράγισε την πολιτική του παρουσία στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, ως Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ. ...
Continue Reading

User

7 Οκτωβρίου 2001 - "Επιχείρηση Διαρκής Ελευθερίας"
Σε μια "Επιχείρηση Διαρκής Ελευθερίας" οι ΗΠΑ μαζί με την Μεγάλη Βρετανία, ηγετικές δυνάμεις του ΝΆΤΟ, ξεκινούν να βομβαρδίζουν το Αφγανιστάν, με πρόφαση την καταστροφή της Αλ Κάιντα και την ανατροπή του καθεστώς των Ταλιμπάν. Βασική ιδέα του τραγικού γεγονότος ήταν πως οι επιθέσεις, κατά άμαχων πολιτών, θα γίνονταν μέσα στα πλαίσια μιας "αντιτρομοκρατικής& quot; επιχείρησης η οποία θα συμπεριλάμβανε οικονομικές, διπλωματικές και ...πολιτικές ενέργειες. Φυσικά οι όροι βομβαρδισμοί και ειρήνη δεν χωρούν στην ίδια πρόταση. Θύματα της επιχείρησης του ΝΆΤΟ εκτιμούνται να κυμαίνονται μεταξύ χιλιάδων, 147. 000 για την ακρίβεια από το 2001, που μεταξύ τους συμπεριλαμβάνονται 11. 000 άμαχοι νεκροί πολίτες μέσα σε ένα μόλις χρόνο. Η παρουσία και μόνο του ΝΆΤΟ στο Αφγανιστάν αποτελεί καθαρή παραβίαση της ίδιας της Συνθήκης του ΝΆΤΟ και παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος απαγορεύει την όποια χρήση βίας ή επίθεσης από ένα έθνος ενάντιου άλλου χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η προπαγάνδα των ΗΠΑ ευδοκιμούσε με τον ισχυρισμό τους πως οι Ταλιμπάν αρνούνταν να συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες. Οι Ταλιμπάν είχαν προτείνει και διαπραγματεύσεις ακόμα και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμπεριλαμβανόμενων αναρτήσεων και διαγγελμάτων του τότε αρχηγού τους, Μουλά Ομάρ, διαδικασίες που ευελπιστούσαν στην έναρξη των συνομιλιών που θα οδηγούσαν στην ειρήνη. Η έκκληση τους συνεχίστηκε ακόμα και κατά την διάρκεια κλιμάκωσης του πόλεμου με τις ΗΠΑ το 2009, αλλά αποσιωπήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και δεν δημοσιεύθηκε ποτέ στα αμερικανικά ΜΜΕ.
Το 2014, Δεκατρία χρόνια αργότερα δηλαδή, το ΝΆΤΟ τερμάτισε επισήμως τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, πράξη που σε καμιά περίπτωσή δεν σημαίνει ολοκληρωτική απόσυρση, αφού 12. 000 άνδρες θα μείνουν στο Αφγανιστάν για εκπαίδευση. Το 2014 ήταν η πιο αιματηρή χρόνια για τις δυνάμεις ασφάλειας του Αφγανιστάν αλλά και για τους πολίτες της χώρας, καθώς 10. 000 άμαχοι σκοτώθηκαν η τραυματίστηκαν. Έπειτα από δεκαοκτώ χρόνια αιματοχυσίας, βομβαρδισμών και θανάτων, γίνονται προσπάθειες διαπραγματεύσεις από την κυβέρνηση Τραμπ με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι υποστηρίζουν πως μόνο μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τα εδάφη του Αφγανιστάν θα είναι έτοιμοι να προβούν σε διαδικασίες διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ και το ΝΆΤΟ. Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Αφγανοί έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά ενώ οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν αποτελούν τη δεύτερη σε πληθυσμό εθνικότητα του μεγαλύτερου προσφυγικού κύματος που γνώρισε ο κόσμος μετά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι πράξεις των ΗΠΑ και ΝΆΤΟ αποδεικνύουν πως δεν βρέθηκαν στο Αφγανιστάν για να πολεμήσουν για την ειρήνη και την ελευθερία κατά των τρομοκρατών, αφού οι ίδιοι χρησιμοποιούν τρομοκρατικές μεθόδους καταπατούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, κρύβοντας ταυτόχρονα από την κοινή γνώμη την αλήθεια για τα γεγονότα του Αφγανιστάν.
Μορφωτικό Γραφείο 7/10/2019
See More

User

6η Οκτωβρίου 1983: Απονέμεται στο Μίκη Θεοδωράκη το βραβείο Ειρήνης Λένιν ως ένδειξη συμβολής του στην Ειρήνη μεταξύ των Λαών από τη Σοβιετική Ένωση.
Ο κρητικής καταγωγής Μίκης Θεοδωράκης θεωρείται ένας από τους πιο καταξιωμένους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Μέσα από την μουσική του ο Θεοδωράκης κατάφερε να συγκλονίσει και να συγκινήσει σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα από τα πιο γνωστά και παγκόσμιας φήμης έργα του "Ο Ζορμπάς" είναι ο πλέον αναγνωρίσιμος ρυθμός σε διεθνές ε...πίπεδο.
Το βραβείο Ειρήνης Λένιν δεν του δόθηκε τυχαία, εφ' όσων ο Μίκης Θοδωράκης ήταν γνωστός και για την κοινωνικοπολιτική του δράση. Από τα χρόνια του Εμφυλίου κιόλας ο Μίκης Θεοδωράκης είναι υπεύθυνος σε κομματική ομάδα, εξορίζεται στην Ικαρία και βασανίζεται. Πολλά από τα τραγούδια αποτέλεσαν "αντιστασιακά σύμβολα" κατά την περίοδο της Χούντας, όπου και είχε φυλακιστεί τα πρώτα χρόνια για την αντιδικτατορική του δράση. Το 1972 δίνει συναυλίες στο Ισραήλ με φιλειρηνικά μηνύματα προς τις δυο πλευρές Ισραήλ και Παλαιστίνης, ενώ παράλληλα έχει συναντήσεις και με τους δύο ηγέτες. Το 1976 ιδρύει το Κίνημα "Πολιτισμός της Ειρήνης" και δίνει διαλέξεις και συναυλίες σ΄ όλη την Ελλάδα. 10 χρόνια αργότερα μαζί με άλλους πνευματικούς της εποχής, δημιουργούν επιτροπή ελληνοτουρκικής φιλίας με πρόεδρο τον ίδιο. Με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία, δίνει πολλές συναυλίες στην Τουρκία με κυρίως νεανικό ακροατήριο, όπου επικρατούν συνθήματα φιλίας μεταξύ των δύο λαών. Η κάθε του συναυλία είχε ανθρωπιστικό πλαίσιο, αφού ο Μίκης έδωσε συναυλίες για την ηλιακή ενέργεια, κατά του αναλφαβητισμού και κατά των ναρκωτικών. Για όλη αυτή του τη δράση, ήταν υποψήφιος και το 2000 για το Νόμπελ Ειρήνης.
Το Διεθνές βραβείο ειρήνης Λένιν είχε ιδρυθεί στις 21 Δεκεμβρίου 1949 από την Σοβιετική Κυβέρνηση και από τότε, έχει τιμήσει ηγετικά πρόσωπα και καλλιτέχνες. Παύει να υφίσταται το 1991 με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Μεταξύ των τιμωμένων ήταν οι Έλληνες Κώστας Βάρναλης, Γιάννης Ρίτσος καθώς και οι Φιντέλ Κάστρο, Νέλσον Μαντέλα και άλλοι.
See More

User

Στήριξε και εσύ!

User

Στο Μέλλον που μας επιβάλλουν Χαράζουμε άλλο δρόμο. ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ!

User

1η Οκτωβρίου 1960 – Ημέρα ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας
Η 1 Οκτωβρίου, ήταν η μέρα που έμελλε να συμβολίσει την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήταν μια συμφωνία που έγινε με την υπογραφή του 1ου Πρόεδρου και Αντιπρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Μακάριου Γ’ και Φεζίλ Κιουτσιούκ αντίστοιχα. Παρά τις αδυναμίες που περιείχε το σύνταγμα όπως οι στρατιωτικές εγγυήσεις, ήταν η πρώτη ευκαιρία συγκρότησης κράτους από τον Κυπριακό λαό, με ηγέτες εκλεγμένους απ...ό τους ίδιους. Δυστυχώς, οι εθνικιστικές εξάρσεις και το κόλλημα με ιδέες που ήταν αποκλεισμένες βάσει συντάγματος από τις δύο κοινότητες, οδήγησαν στην Τουρκική εισβολή και στην de facto διαίρεση του νησιού.
Παρά τη σύντομη ιστορία της πατρίδας μας, μετρούμε ήδη πολλούς ήρωες και υπερασπιστές της δημοκρατίας και ανεξαρτησίας της χώρας. Καθήκον μας είναι η δικαίωση της θυσίας τους, στέλνοντας μηνύματα επανένωσης και αγωνιστικότητας σε όλο τον Κυπριακό Λαό: Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, μακριά από εθνικιστικούς παροξυσμούς. Ως ΔΗΚΦΑ Προοδευτική ΗΒ, πιστεύουμε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξασφαλιστεί μόνο με την μετεξέλιξη της σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, τερματίζοντας την Τουρκική Κατοχή και αποκλείοντας το οποιοδήποτε ενδεχόμενο διχοτόμησης ή λύσης δύο κρατών στο νησί μας.
*Το παρών δελτίο τύπου κατατέθηκε σε συνεδρία της ΕΦΕΚ Η.Β
See More

User

Με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς ως Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών του Ηνωμένου Βασιλείου θέλουμε να ευχηθούμε σε όλους τους φοιτητές μια χρονιά γεμάτη επιτυχίες έτσι ώστε να βρεθείτε ένα βήμα πιο κοντά στους ακαδημαϊκούς σας στόχους. Μια χρονιά γεμάτη γνώσεις, εμπειρίες που θα μας κάνουν σοφότερους για το μέλλον και για τις δυσκολίες που θα βρούμε μπροστά μας σε ατομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο.
Θέλουμε να ευχηθούμε ιδιαίτερα στους πρωτοετείς φοιτητές καλή προσαρ...μογή στο νέο τους περιβάλλον. Το διαχρονικό μας σύνθημα «Από τα μικρά στα πιο μεγάλα» το κάνουμε πράξη και για αυτό ως Προοδευτική ΗΒ είμαστε δίπλα σας για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστείτε.
Ως φοιτητές, ένα από τα πιο ριζοσπαστικά και ανήσυχα κομμάτια της νεολαίας δεν μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον μας μόνο μέσα από τις ακαδημαϊκές μας επιδόσεις. Έχουμε καθήκον να ενδιαφερόμαστε, να δρούμε και να επηρεάζουμε της κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας αλλά και στη χώρα που ζούμε. Ζητήματα όπως το Κυπριακό πρόβλημα, η κλιματική αλλαγή, φοιτητικά ζητήματα όπως η φοιτητική χορηγία πρέπει να μας απασχολούν και να μας κρατούν σε εγρήγορση. Υποσχόμαστε να κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την ΕΦΕΚ ΗΒ, το συνδικαλιστικό όργανο των φοιτητών του ΗΒ σε τροχιά διεκδίκησης και αγώνα.
Ως Προοδευτική ΗΒ σας καλούμε να συστρατευτείτε στο πλευρό μας για μια αγωνιστική χρονιά η οποία θα φέρει ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για όλους μας. Καλή χρονιά λοιπόν και μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστείτε.
Γραφείο Τύπου
30/09/2019
See More

More about Δηκφα Προοδευτική Ηνωμένου Βασιλείου

http://www.dhkfaproodeftiki.org/